Blog

Hold dig opdateret

Hvordan ved jeg at mine krystaller er ægte?

Er du i tvivl om dine krystaller er ægte?
Har du mistanke om at de måske kan være lavet af glas eller plastik?

Sten og krystaller er blevet populære i mange hjem, de sidste par år.
Mange har anskaffet sig et eller flere fine eksemplarer og har startet deres egen personlige samling med unikke stykker. En samling som betyder rigtig meget og er samlet sammen med omhu.
Det kan være en bekostelig affære at anskaffe sig unikke sten og krystaller og derfor er en vigtig del af det også, om de krystaller, man har anskaffet sig, er ægte.
Så hvordan finder man ud af om de krystaller man har stående, er ægte?

En hovedregel er, at krystaller altid er iskolde. Uanset hvilken stuetemperatur, de står i, så er de iskolde. En god måde at mærke det på, er at sætte krystallen mod panden. Glas eller plastic kan være koldt, men ikke iskoldt.

En krystal kan ikke splintre. Taber du en ægte krystal, knækker den. Er den derimod lavet af glas, så splintrer den i mange stykker. Uanset så anbefaler jeg ikke, at man smider sin krystal på gulvet for at tjekke ægtheden.

Mange krystalarmbånd er lavet af plastic. De er lavet i en kvalitet, så det kan være svært at skelne, om det er ægte krystaller.
En god indikator er prisen på dit armbånd eller halskæde. Pris og kvalitet hænger sammen og i tilfælde af, at du har fundet et virkeligt billigt armbånd, så er risikoen for, at det ikke er ægte, også til stede.
Jeg har erfaret, at man ikke kan brænde en ægte krystal. Hvis man forsøger at holde en tændt lighter mod en ægte krystal, kan den blive sort, men den kan ikke brænde. Den ægte krystal kan, når den er afkølet, let tørres over med en fugtig klud og vil være uden mærker efter varmen fra ilden.
Er det derimod plastic vil materialet begynde at smelte og afgive en grim lugt. Man bør dog ikke afprøve den sidste metode, hvis ikke man har erfaring med dette.

Man kan til tider se på krystallen om den er ægte eller ej. Et godt eksempel er Malakit. Malakit ses ofte i kopiform. En god måde at skelne de ægte fra de uægte er, at se på selve krystallen.

Malakit er skabt i naturen og derfor er linjer og mønstrer ikke symmetriske. Der ses mange eksemplarer på nettet af smukke grønne “Malakitter” hvor der tydeligt ses sorte gennemgående streger. Malakit er grøn. I flere nuancer. Men aldrig sort og aldrig med fuldstændig symmetriske, gennemgående streger.

Jeg håber, du er blevet lidt klogere på, hvorvidt man kan skelne ægte fra uægte.
Uanset, så er prisen tit en god indikator på, hvorvidt din krystal er ægte eller kunstigt fremstillet.
Pris og kvalitet hænger ofte sammen. Det gør den også i krystallernes verden.